Măsuri necesare pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor în contextul stării de alertă

Incepând de marți, 16 iunie, a intrat în vigoare Ordinul 3936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creşelor, grădiniţelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.

Vă invităm să parcurgeți mai jos o selecție a celor importante măsuri prevăzute în textul Ordinului.

I.UNITATEA ASIGURĂ ADOPTAREA URMĂTOARELOR MĂSURI NECESARE ÎN VEDEREA PREGĂTIRII DESCHIDERII UNITĂŢILOR:

  1. Măsuri generale:

(…) 3.Traseul prin curtea unităţii până la intrare şi în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică.

4.Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanţa dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcţionarea normală a activităţilor pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4,5 mp/copil.

5.Distanţarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare şi în sălile de mese) prin plasarea paturilor, şezlongurilor, respectiv a măsuţelor la cel puţin 2 m distanţă între ele.

6.Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite; va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii şi vor fi repartizate spaţiile în care aceştia îşi vor desfăşura activitatea zilnică în mod constant.

7.Izolatorul se va organiza pentru izolarea copilului cu temperatura peste 37,3 grade Celsius şi/sau altă simptomatologie de boală infectocontagioasă acută dezvoltată în timpul şederii în unitate; nu va comunica cu restul spaţiilor definite; va fi deservit de o persoană adultă numită anume şi instruită pentru supraveghere.

8.Materialul necesar pentru fiecare activitate va fi asigurat individual (jucării, instrumente de scris, caiete, cărţi etc.).

9.Jucăriile care nu pot fi spălate trebuie eliminate din sala de grupă, la fel ca toate accesoriile neesenţiale pentru procesul instructiv-educativ.

10.Pătuţul (salteaua) per copil va fi strict individualizat, folosit întotdeauna de acelaşi copil.

11.Activităţile în aer liber vor reprezenta o proporţie cât mai mare din program. Pot fi în acelaşi timp afară mai multe grupe, cu condiţia de evitare a contactului strâns între copii şi a jocurilor care presupun apropierea între copii la mai puţin de 2 m.

b) Măsuri de igienă şi comportament la intrarea în grădiniţă, creşă, afterschool:

1.Fluidizarea accesului – Persoana desemnată va asigura la intrarea în unitate fluidizarea sosirilor şi fluxul de persoane în vederea evitării aglomerărilor.

2.Uşile de intrare (poartă, uşă) vor fi menţinute deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact.

3.Accesul în holul de primire trebuie limitat; se eşalonează sosirile/plecările, pentru a se respecta distanţarea fizică, conform lit. a) pct. 5.

4.Triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată anume în acest scop şi constă în:

(i) măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact; temperatura înregistrată nu trebuie sa depăşească 37,3 grade Celsius;
(ii) în cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;
(iii) dacă se constată menţinerea unei temperaturi peste 37,3 grade Celsius sau/şi prezenţa de simptome respiratorii şi/sau alte semne/simptome de boli infectocontagioase acute, copiii nu sunt primiţi la program. Aceştia sunt lăsaţi în grija părinţilor cu recomandarea unui consult medical de specialitate.

5.Copiii trebuie primiţi individual de către persoana desemnată şi preluaţi de părinte la uşa unităţii, evitându-se circulaţia în interior.

6.Copiii vor fi învăţaţi şi ajutaţi să se spele pe mâini cu apă si săpun minimum 20 de secunde.

c)Măsuri de igienă şi comportament în timpul desfăşurării procesului educativ:

1.Copiii care dezvoltă semne/simptome de infecţie respiratorie sau de alte boli infectocontagioase acute în timpul prezenţei în unitate trebuie să fie separaţi în izolator, supravegheaţi de personalul medical al unităţii sau un alt angajat special desemnat şi instruit în acest scop şi vor aştepta să fie preluaţi de familie cât se poate de repede, cu recomandarea de a se adresa, cât mai curând, medicului de familie pentru consultaţie.

(…) d)Măsuri de igienă şi comportament generale igienico-sanitare:

(…) 4.Toate suprafeţele trebuie curăţate – inclusiv jucării, tobogane, ţarcuri, mânere, balustrade, butoane şi accesorii la instalaţii sanitare, toalete, clanţe, pervazul ferestrei, precum şi mesele şi scaunele din sala de grupă. Suprafeţele care sunt atinse de copii vor fi atent curăţate, frecvent prin ştergerea cu apă şi detergent.

5.Jucăriile vor fi spălate regulat, cel puţin o dată pe zi.

(…) 7.Săpunul lichid şi prosoapele de hârtie trebuie să fie accesibile pentru toţi copii şi angajaţii din cadrul unităţii.

8.Ventilarea spaţiilor închise se realizează: dimineaţa înainte de sosirea copiilor, când aceştia sunt afara, la ora prânzului şi seara, precum şi în timpul activităţilor de curăţenie. Ventilarea naturală durează cel puţin 20 de minute de fiecare dată. Dacă este posibil, se menţin ferestrele şi/sau uşile camerelor deschise, pentru a permite o mai bună circulaţie a aerului în spaţiu, fără a compromite siguranţa copiilor (de exemplu, ferestre care nu sunt la îndemâna copiilor, uşi cu bariere de securitate).

9.Este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului.

10.Lenjeria şi păturile individuale utilizate în aceste unităţi trebuie spălate periodic/la nevoie prin înmuiere cu detergenţi în soluţie 0,5%, spălare, fierbere şi limpezire.

11.Pupitre/Mese: scaunele vor fi marcate pentru a asigura distanţa fizică recomandată între copii. Normele de igienă se vor respecta şi în timpul servirii mesei, se va renunţa la servirea mesei în spaţiul special amenajat pentru a evita aglomerarea şi interacţiunile între copii. Se recomandă ca servirea mesei să se facă în încăperea desemnată grupei, iar fiecare copil va sta singur la măsuţa lui. Înainte de servirea alimentelor suprafaţa mesei va fi spălată şi dezinfectată.

12.Spălarea mâinilor: atât angajaţii, cât şi copiii trebuie să se spele pe mâini:

(i)la sosirea în creşă, grădiniţă, afterschool;
(ii)înainte şi după fiecare masă;
(iii)după somn/strănut/tuse;
(iv)după folosirea toaletei şi schimbarea scutecului;
(v)după venirea din spaţiul exterior special amenajat pentru locul de joacă;
(vi)când mâinile sunt vizibil murdare;
(vii)la sosirea de acasă şi la plecarea spre casă.

e)Măsuri de igienă şi comportament pentru personalul unităţilor:

1.Triajul epidemiologic al personalului angajat în unitatea respectivă se efectuează zilnic la începutul programului de către cadrul medical al unităţii/persoana desemnată anume în acest scop.

(…) 2.Masca facială va fi utilizată exclusiv la creşă, grădiniţă, afterschool de către tot personalul angajat şi trebuie schimbată o dată la 4 ore şi ori de câte ori s-a umezit sau s-a deteriorat.

3.La intrarea în unitate, personalul va purta încălţăminte ce va fi utilizată exclusiv în incinta acesteia.

4.Mănuşile de unică folosinţă sunt obligatorii la schimbarea scutecelor şi în timpul efectuării curăţeniei. După îndepărtarea mănuşilor de unică folosinţă este obligatorie spălarea mâinilor cu apă şi săpun, minimum 20 de secunde.

(…) II.MĂSURI DE IGIENĂ ŞI COMPORTAMENT PENTRU APARŢINĂTORI

1.Copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduşi la grădiniţă, creşă, afterschool.

2.Temperatura copilului se va măsura de către părinţi înainte de a pleca la creşă, grădiniţă, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3°C sau mai mare), copilul nu merge la creşă, grădiniţă, afterschool.

3.Transferul de obiecte sau echipamente între casă şi unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb şi încălţăminte suplimentară.

4.Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare.

Părinţii trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creşă, grădiniţă, afterschool.

Publicat în Monitorul Oficial cu numărul 510 din data de 15 iunie 2020

Puteți consulta textul complet al Ordinului aici.

Mai multe detalii despre măsurile de relaxare în vigoare de la 15 iunie, veti regăsi în articolul nostru anterior pe acest subiect.

>